De betekenis van muziek beoefenen voor mensen met een haperend brein.

Bij het participatiekoor krijgen de mensen met een haperend brein ondersteuning van mantelzorgers. Een van de vaste mantelzangers is Tonia.

Tonia gaat elke zaterdagochtend met veel plezier naar de Antoniushof, hier repeteert ze met het ‘Participatiekoor’ onder leiding van Piet Philipse.

Wat betekent het zingen in het participatiekoor voor je?
“Het doet me zo goed! Ik word er vrolijk van! Ik voel dat ik er mag zijn! Dat komt doordat er een heel goede sfeer neer wordt gezet.

Altijd zegt de dirigent: “We zien wel waar het schip strandt”.

Worden mensen met de ziekte van alzheimer niet onrustig tijdens de repetitie?
“Neen, het bijzondere is dat door muziek die onrust juist wegvalt. Ze voelen dat ze erbij horen. Voor mensen met een haperend brein kan zingen de hersenen stimuleren en geeft het hen ook een andere manier om zich te uiten. Doordat iedereen gelijk is in het koor voelen mensen zich even geen patiënt en zijn we gewoon allemaal gelijk aan elkaar.”

Het onderscheid valt weg?
“Ja want we hebben ook hele muzikale mensen in het koor die dan haarfijn weten aan te wijzen waar het misgaat tijdens het zingen. Soms helpen de mensen met een haperend brein juist de mantelzanger op weg in de partituur. Muziek maakt dat mensen opeens helder worden in hun brein. Terwijl ze me, als ze me een week later weer zien, soms niet meer herkennen.”